“Araba kullanırken neler önemli ise aslında hayatımızda da bunlar önemli.” cümlesini ilk yazıdan hatırlarsınız. Hatta başlıkta ifade edilen gibi şirket yönetmek araba kullanmaya benzer demiştik.

Araba yolculuğu kelimelerini duyduğum anda öncelikle “nereye gidiyoruz?” düşüncesi gelir aklıma. Evet gidilecek yer….Varılacak yer….nasılda önemlidir yolculuklarda…Peki şirket yönetiminde değil mi?

Bir zaman önce çok moda kelimeler olarak hayatımıza girdi vizyon ve misyon… oldukça fazla firma tarafından pek çok kez kullanıldı. Sonrasında kimileri sıkıcı ve gereksiz buldu. Kimileri ise inanarak kullanmaya devam ediyor. Şimdi aramızda olmayan başarılı bir yönetim danışmanının kitabında okuduğumu hiç unutmam.

Bir otelin kapısından geçerken sorun bir çalışana, vizyonu ve misyonu size tanımlayamayabilir… ama emin olun cevaplayacaktır doluluk oranını…. Çok doğru bir taraftan. Ama gene de biraz farklı düşünüyorum kendi açımdan.

Şirketler, kar etmek üzere kurulurlar. Karlı olabilmek bir sonuçtur. Yönetsel operasyonlarınızın, aldığınız kararlar ve yaptığınız aksiyonlar neticesi elde ettiği bir sonuç. Sadece karlı olacağız demek yeterli değildir. Önemli olan hangi zamanda, ne kadar karlı olacağız sorularının cevabını verebilmektedir.

İster araba yolculuğunda, ister şirket yönetiminde, yola çıkmadan önce, mevcut durumun analizidir önemli olan. Ne durumdayız? sorusunun cevabını açık yüreklilikle ve ne kadar doğru olarak ortaya koyabilirsek, o kadar doğru bir başlangıç yapılmış olacaktır. Bir bakmak lazım arabanın tekerlekleri sağlam mı?, yakıt var mı? Kapılar kilitli mi? Vb. Diğer bir açıdan bakmak gerekli, kaynaklarımıza, satış tahminlerine, rakiplere, müşteri isteklerine, pazar yapısına vb etmenlere….. Sağlıklı bir mevcut durumun analizi, yarınlar için sağlam bir temel oluşturacaktır.

Yolculuğumuz nereye? Hangi noktaya ulaşmak istiyoruz? sorularının cevabının birlikte hareket ettiklerimiz ile birlikte verilmesi, en güzeli. Başkasının tanımladığı gelecek resmi için çalışmak başka…..mümkün olan çoğunluğun fikri alınarak katılımcı bir gelecek resmi için çalışmak başka…. Vizyon tanımı için geleceğin resmi diyorlar…ne kadar önemli hem arabayı kullanan için, hem de yolcu için….. hem şirket sahibi için, hem şirket yöneticisi için hem de şirket çalışanı için….

Bugün birçok insan bir arayış içinde…Sorduğunuzda, insanların çok net değil vizyonları. Hayallerimizin peşinden gitmek, hayallerimizi gerçekleştirmek çokça ifade edilse de, hayata geçirmek çok kolay değil. Bazı şirketler de aynı durumda. Hepsi başarılı olmak istiyor, hepsi karlı olmak istiyor, hepsi bir noktaya ulaşmak istiyor. Ama önemli olan paylaşılan bir vizyon ile ortak bir gelecek resmi ortaya koyabilmek ve insanları buna ulaşmak için motive edebilmek.

Sağlıklı bir mevcut durum analizi sonrasında, yolculukta varacağımız noktada için arabada olanlarla hemfikir olmalıyız. Hepimizin yeteneği farklı da olsa, tecrübesi farklı da olsa, önemli olan gelecek resminde fikir birliği. İyi niyetli de olsa, üzerinde anlaşılan bir gelecek resim için çalışılmadıkça, istenilen başarıya ulaşılmayacaktır.

Yöneticilerin en önemli sorumluluğu, vizyon doğrultusunda tüm şirket çalışanlarını hatta paydaşlarını motive edebilmektir. Bir çok filme, kitaba konu olan zor zamanlardaki başarılarda ortak nokta….aynı yönde ilerleyebilmektir.

Misyon yani var olma nedenimiz, bizim vizyon doğrultusunda en önemli kaynağımızdır. Kendimize duyulacak akıllı bir güven bizi her zaman dinamik tutacaktır. Arabayı kullanan ve yolcular için bu nokta ne kadar önemli ise şirket yönetici ve çalışanları içinde o kadar önemlidir.

Yolculuğumuz boyunca, iş yaptığımız sürece bizi biz yapan değerlerimiz vardır. Geleceğin resmi için ilerlerken bazı kısıtlarımız olacaktır. Bunlar bazen yasalardan, bazen de kendi koyduğumuz değerlerden gelir. Başarı için her yol ve yöntem mubahtır diyemeyiz. Nasıl araba kullanırken hız limiti varsa, nasıl araba kullanırken aşırı hızın riskleri varsa, nasıl profesyonel araba kullanmak diye bir kavram varsa….şirketlerin de geleceğin resmi için yol almalarında değerleri vardır.

Özetle; sağlıklı mevcut durum analizi temelinde, paylaşılmış bir vizyon tanımı için değerlerimiz çerçevesinde aksiyon almak, şirketleri yarın da var edecektir.

Geleceğin resmini hayal edebilmek ve zihnimizde çizmek en kolayı, ulaşmak için ise önemli bir sürekli değişim – gelişim yolculuğuna başlamalıyız. Ne demiş Joel Barker… “eylem olmadan vizyon sadece bir hayaldir. Vizyon olmadan ise eylem zaman geçirmektir. Eyleme sahip bir vizyon dünyayı değiştirebilir.”

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere……

Banu Dağada